Sprężarka klimatyzacji 1j0 820 803 K

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaris12125
    Drive
    • 2013
    • 41

Zamieszczone przez hotrain
    Czy miałby ktoś blisko by obejrzeć to auto z linka? Zrewanżuję się browarem czy czymś tam innym :szeroki_usmiech
    http://tablica.pl/oferta/vw-golf-mk2...a31422d0;r:;s:
    jak sie uda podjade z Danielem w sobote

Mickul podaj namiary na kebaba,
    VW Blog
  • Silut
    Ambiente
    • 2011
    • 154
    • Superb II combi (3T5)

Moje pytanie jest takie : rozleciało się sprzęgło nie wiem czy jest dobra ta sprężareczka układ jest szczelny. Radzicie kupic całą używana sprężarkę z gwarancją rozruchową czy jest możliwość sprawdzenia mojej sprężarki i kupienie samego sprzęgła ?? No i jeszcze jedno czy te końcówki 1j0 820 803 K/F czy inne mają jakiś wpływ ?? inne mocowania wyjścia czy kostka przyłączeniowa ?? Czy mam kupić dokładnie taką 1j0 820 803 K? Pozdrawiam Sylwek.

Komentarz

• Parch
      Drive
      • 2007
      • 74

Jak układ jest szczelny i przed odpadnięciem sprzęgła nie było ze strony sprężarki jakich dziwnych odgłosów, to ja bym kupił samo sprzęgło i założył do tej sprężarki, którą masz teraz.

Akcja z wymianą sprężarki na nową lub regenerowaną powinna być sprzężona z płukaniem układu i wymianą osuszacza. Ortodoksi klimatyzacyjni zalecają też wymianę zaworu rozprężnego i skraplacza (ponoć nie da się dokładnie wypłukać), ale to można by w razie czego zostawić.

Jak ja u siebie wymieniałem w zeszłym roku sprężarkę na nową (fabrycznie), to płukanie układu, wymiana osuszacza i skraplacza były podstawą do uznania gwarancji na kompresor. Do tego wymieniłem też zawór rozprężny. No i dostałem w zakładzie gdzie robiłem całą akcję zalecenie, że po zrobieniu 1500 km mam się zgłosić i jeszcze raz wymienić osuszacz. Na razie nie wymieniałem choć już mija rok jak jeżdżę z nowym kompresorem.

Aha, mój nowy kompresor ma na końcu inne oznaczenie literkowe niż miał stary. Nie pamiętam już jaka to jest litera, ale wszystko działa bez problemu.

Komentarz

• Silut
        Ambiente
        • 2011
        • 154
        • Superb II combi (3T5)

nie mam pojęcia czy działało przed odpadnięciem sprzęgła bo sprowadziłem już takie... i dlatego się waham nad całą sprężarką.

Komentarz

• kudłaty78
          Ambiente
          • 2011
          • 148

Silut Rok temu rozleciało mi się sprzęgło klimatyzacji i chciałem wymienić na nowe ale wieloklin który wychodzi z kompresora był taki zjechany że musiałem kupić używkę. Dałem 250zł i narazie śmiga
          Octavia IIFL Ambiente
          Octavia I FL L&K

Komentarz

• Silut
            Ambiente
            • 2011
            • 154
            • Superb II combi (3T5)

Obeszło się bez "płukaniem układu i wymianą osuszacza" ? też kupiłem używkę za 150 z przesyłką i 30 dni gwarancji rozruchowej takie same oznaczenia jak w mojej. Zobaczymy jak zagra

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

jakie miales przyczyny tej awari? bo cos mi sie zejbalo z klima i dzisiaj będe walczyl co i jak. Dalem do nabicia i przestala dzialac..

Komentarz

• Silut
                Ambiente
                • 2011
                • 154
                • Superb II combi (3T5)

Nie wiem jakie przyczyny ale środek sprzęgła się rozsypał więc nie robiła ciśnienia tylko w moim przypadku tak bylo od zakupu auta a teraz zaczyna się żar wiec się sam sprężam z naprawą.

Komentarz

• KrawaT
                  Drive
                  • 2008
                  • 47

witam koledzy !
                  niechce nowego tematu zakłądać, więc piszę tutaj.
                  po włączeniu Klimatyzacji słychać dzwine piszczenie a przy wyłączeniu chrupnięcie, stawiam na sprzegło klimatyzacji, tylko teraz pytanie czy jest to wykonalne samemy czy lepiej oddać w ręce fachowaca ?
                  PolskaJazda.pl

Komentarz

• kudłaty78
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 148

KrawaT, Witam cię.Jeśli chodzi o wymianę kompletnego sprzęgła klimatyzacji to nic trudnego;musisz zwolnić napinacz paska wielorowkowego,odkręcić nakrętkę M8 następnie zakładasz ściągacz na koło pasowe sprężarki i po sprawie aha jeszcze zostaje do rozpięcia wtyczka.Jeżeli miałbyś tam mało miejsca na założenie ściągacza możesz odkręcić całą sprężarkę i niech sobie wisi na wężach
                    Octavia IIFL Ambiente
                    Octavia I FL L&K

Komentarz

• KrawaT
                      Drive
                      • 2008
                      • 47

czyli napinacz w górę, nstępnie kluczyk 8 tam z tego co widziałem sa 2 lub 3 nakrętki.
                      ściągamy sprzegięłko, kostkę wypinamy i tyl ? Jeszcze jedno pytanko czy coś tam trzeba smarować ? przed zamontowaniem lub po zamontowaniu nowego sprzegła ?

[ Dodano: Czw 24 Maj, 12 08:42 ]
                      jeszcze jedno pytanko mam, nie zdążyłem jeszcze wymienić sprzęgła niestety, ale teraz mam inny objaw, mianowicie przy odpalaniu na zimnym silniku słychać takie 3 piknięcia zaraz po odpaleniu (dźwięk przypomina sygnał rezerwy) ? pierwszy raz sie spotkałem .
                      PolskaJazda.pl

Komentarz

Pracuję...